Η ραγδαία αύξηση χρήσης του διαδικτύου, έχει αλλάξει άρδην το τοπίο των επιχειρήσεων και φυσικά τα φαρμακεία δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτό. Στην περίπτωση που κάποιος/α φαρμακοποιός αποφασίσει να ανοίξει ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή προσπαθήσει να προωθήσει το φαρμακείο του μέσω των social media, θα ακούσει πολλές φορές τον όρο Digital Marketing.

Τι είναι λοιπόν αυτό το περιβόητο Digital Marketing; Είναι ένας ευρύς όρος που ενσωματώνει όλα τα κανάλια και μεθόδους marketing που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσει κάποιος προϊόντα ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιεί το internet καθημερινά αυξάνεται, ως εκ τούτου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το Digital Marketing για να συνδεθούν με τους τρέχοντες και μελλοντικούς πελάτες.

Καταρχήν προτού αποφασίσουμε ότι το Digital Marketing είναι κατάλληλο για εμάς, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι, συμπεριλαμβανομένων όσων το ξεχωρίζουν από το παραδοσιακό marketing.

Το ψηφιακό marketing δεν είναι απλώς άλλο ένα κανάλι για διαφήμιση. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος να κοιτάς τον κόσμο και να εμπλακείς με το ακροατήριό σου. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δουν ακριβή αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Στο παραδοσιακό marketing, πρέπει να περιμένουμε για εβδομάδες ή μερικές φορές μήνες για να δούμε ένα αποτέλεσμα στην επιχείρηση.

Για το λόγο αυτό το ψηφιακό marketing είναι τόσο σημαντικό, όχι μόνο λόγο της αμεσότητας του αλλά και εξαιτίας της χρήσης των ψηφιακών μέσων από όλο και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τα ψηφιακά μέσα είναι μια συνεχώς αυξανόμενη πηγή ψυχαγωγίας, ειδήσεων, αγορών και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και οι καταναλωτές είναι τώρα εκτεθειμένοι στην “αγορά” αυτή αλλάζοντας συνήθειες.

Ένα πετυχημένο μείγμα Digital Marketing απαιτεί την κατάλληλη στρατηγική, ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα διάφορα κανάλια του ψηφιακού marketing για να επιτύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους και τι να περιμένετε όσον αφορά τα αποτελέσματα.

Κανάλια & Στρατηγικές Digital Marketing:

  • Social Media. Από το 2008, το marketing των κοινωνικών μέσων αυξήθηκε απότομα και οι ίδιες οι πλατφόρμες έχουν εξελιχθεί σε μερικά από τα ισχυρότερα κανάλια διαφήμισης. Επίσης τα κοινωνικά μέσα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συνδέονται σχεδόν άμεσα με τους πελάτες τους.
  • Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Ο κύριος στόχος του SEO είναι να βοηθήσει έναν ιστότοπο να κατατάσσεται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης και να αποκτά οργανική επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Content Marketing. Η δημιουργία έξυπνου περιεχομένου που δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα αλλά εκπαιδεύει και εμπνέει, βοηθά για να προσελκύσουμε άτομα στο site μας.
  • Pay-Per-Click (PPC). Οι διαφημίσεις PPC είναι ευέλικτες, γρήγορα ορατές και κυρίως αποτελεσματικές. Πληρώνετε μόνο όταν γίνει κλικ στη διαφήμισή σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις σας PPC να εμφανίζονται όταν εισάγονται συγκεκριμένοι όροι αναζήτησης, δημιουργώντας διαφημίσεις που στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
  • Display advertising. Με τη διαφήμιση προβολής, οι διαφημίσεις τοποθετούνται σε σχετικούς ιστότοπους τρίτων με τη μορφή banner, εικόνα ή κείμενο.
  • Email marketing. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούνται συχνά για την προώθηση περιεχομένου, εκπτώσεων, εκδηλώσεων και για την προσέλκυση ατόμων στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.
  • Mobile advertising. Καθώς οι κινητές συσκευές αποτελούν όλο και πιο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε αυτό το μοναδικό προσωπικό κανάλι. Σχεδόν το 60% των αναζητήσεων διεξάγονται από κινητές συσκευές και το 77% αυτών των αναζητήσεων διεξάγεται από μια κινητή συσκευή, ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμος επιτραπέζιος υπολογιστής. Είναι σαφές ότι η κινητή διαφήμιση είναι πλέον απαραίτητη.
  • Video advertising.Η πιο συνηθισμένη διαφήμιση βίντεο βρίσκεται στις μεγάλες πλατφόρμες βίντεο, όπως το YouTube, όπου μια διαφήμιση βίντεο παίζει τυπικά πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το κύριο περιεχόμενο.