Ακόμα και πριν από την πανδημία, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν είχε τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας 7 ωρών χωρίς διακοπή, επισημαίνει η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson στο NIEHS σε μελέτη της, τα συμπεράσματα της οποίας συνοψίζουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη και η οικονομική/επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου και η παρατεταμένη παραμονή στην οικία διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό.

Οι οδηγίες που πρέπει να προτείνουν οι επαγγελματίες υγείας είναι:

  • Να εκτίθενται τα άτομα σε έντονο φως το πρωί και να αποφεύγουν κατά το δυνατό το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, που είναι ορμόνη ρύθμισης του ύπνου.
  • Να επισημαίνουν τη σημασία της ηρεμίας τις ώρες πριν από τον ύπνο, μέσω ενός χαλαρωτικού μπάνιου, τη χαλαρωτική μουσική ή το διαλογισμό.
  • Να διατηρείται το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία και να χρησιμοποιούνται κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή/και ωτοασπίδες.
  • Πριν από τον ύπνο, συνίσταται να αποφεύγονται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή υγρών, καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ
  •  Να αποφεύγεται ο ύπνος μεγάλης διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ αν τα συμπτώματα επιμένουν να αναζητείται ιατρική οδηγία.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...