Τηρώντας ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής, μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια όπως επίσης και κάποια έκθεσή σας σε λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προστατευτικής μάσκας αλλά και η μη επαφή με άτομα που νοσούν, είναι κάποια βασικά βήματα που μπορούν να σας προστατέψουν από κάποιο κρυολόγημα.

Πλύντε τα χέρια σας

Το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με ένα ήπιο σαπούνι, κατά προτίμηση στέρεας μορφής, και να πλένετε καλά τις παλάμες, το επάνω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα από τα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα χέρια σας και σκουπιστείτε με μία καθαρή πετσέτα ή με χαρτί μίας χρήσης.

Χρήση μάσκα

Η χρήση χειρουργικής μάσκας συνιστάται σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας, για τη συγκράτηση των σταγονιδίων που είναι φορτωμένα με μολυσματικά σωματίδια.

Οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης πωλούνται στα φαρμακεία. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε κάθε 4 ώρες ή όταν βρέχονται (όχι απαραίτητα με νερό, αλλά και από το χνώτο και την υγρασία που σχηματίζεται στο εσωτερικό της).

Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης

Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.

Κρατήστε αποστάσεις

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι καλύτερο να τηρούνται ορισμένες αποστάσεις ασφαλείας από άτομα που νοσούν. Ο χώρος όπου βρίσκεται ο ασθενής θα πρέπει να αερίζεται συχνά, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται τα μικρόβια.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...