Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με έντονη ψυχολογική πίεση. Η έντονη ψυχολογική πίεση είναι κάτι μεγαλύτερο από το περιστασιακό άγχος ή την ανησυχία, που μπορεί να μας έχει προκαλέσει ένα γεγονός μέσα στην καθημερινότητα.

Η έντονη ψυχολογική πίεση συνήθως παρατείνεται  για μεγάλο χρονικό διάστημα και, τις περισσότερες φορές, η ένταση που δημιουργεί εξωτερικεύεται  μέσα από το σώμα μας, πρωτίστως δε μέσα από τη γλώσσα του σώματός μας. Ουσιαστικά ο οργανισμός μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει, ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται προσοχή.

Το σώμα μας επηρεάζεται άμεσα από αυτό που νιώθουμε και από αυτό που σκεφτόμαστε. Οι θετικές ή οι αρνητικές σκέψεις μαζί με τα αντίστοιχα συναισθήματα που δημιουργούνται, επηρεάζουν τη χημεία του σώματός μας έχοντας άμεσα αποτελέσματα στην υγεία μας. Ο τρόπος και ο βαθμός εξωτερίκευσης διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα πιο συχνά σημάδια, που δεν πρέπει να αγνοούμε και κυρίως να παραβλέπουμε είναι:

  1. Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Όταν οι ορμόνες του στρες και του άγχους πλημμυρίζουν το σώμα μας, το πεπτικό μας σύστημα αναγκάζει τους πεπτικούς μύες να συστέλλονται περισσότερο ή λιγότερο συχνά, ανάλογα με την ευαισθησία κάθε οργανισμού. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στομαχικού πόνου, φουσκώματος, ναυτίας ή ακόμα και εντερικών προβλημάτων όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και σπασμούς.

  • Ταχυκαρδίες

Όταν νιώθουμε έντονο άγχος αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζονται διάφοροι βιοχημικοί παράγοντες  (πχ έκκριση κατεχολαμινών,  κορτικοειδών κλπ) που διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ταχυκαρδίας και την αύξηση των παλμών, χωρίς να υφίσταται κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

  • Προβλήματα Ύπνου

Η αϋπνία ή η έντονη υπνηλία είναι επίσης σημάδια, που μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένας οργανισμός που είτε αρνείται να κοιμηθεί, είτε αρνείται να ξυπνήσει, δείχνει, ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό θέμα. Άλλες φορές αυτό που μας απασχολεί μας δημιουργεί υπερδιέγερση με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να κοιμηθούμε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και άλλες πάλι φορές ο ψυχισμός μας προσπαθεί να απωθήσει το δυσάρεστο θέμα, δημιουργώντας μας την επιθυμία να κοιμόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε να μη σκεφτόμαστε αυτό που μας βασανίζει.

  • Μυϊκοί πόνοι

Οι μυϊκοί πόνοι που σχετίζονται με την ψυχολογική πίεση έχουν τις περισσότερες φορές  αντικειμενική  βάση αλλά δεν αφορούν σε κάποια συγκεκριμένη νόσο. Συνήθως εμφανίζονται ως πόνοι στην πλάτη, στον αυχένα και στους ώμους και είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης ψυχικής έντασης, όπως προαναφέρθηκε.

  • Προβλήματα στη λήψη φαγητού

Η ανορεξία ή η βουλιμία είναι επίσης ενδείξεις ψυχολογικής έντασης. Ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο μπορεί κάποιος είτε να νιώθει τόσο «μπουκωμένος» από το άγχος που του είναι αδύνατο να φάει είτε να προσπαθεί να ηρεμήσει μέσω του φαγητού. Στη δεύτερη περίπτωση το φαγητό δρα αγχολυτικά σαν ένα ηρεμιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να διερευνήσετε τι είναι αυτό που το προκαλεί και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε με έναν υγιή τρόπο. Αν νιώσετε την ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, μη διστάσετε. Ο καθένας μας δικαιούται να ζει μια όμορφη και ισορροπημένη ζωή!

Δείτε επίσης

Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...
Στη σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα, η διατήρηση της καλής υγείας φαντάζει πιο σημαντική από ...