Φτέρνισμα, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη, βήχας. Όλοι γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και αποτελεί ίσως την πιο κοινή ασθένεια. Εάν αρχίσετε να νιώθετε, ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας ή σας γαργαλάει ο λαιμός σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να σας περάσει γρήγορα το κρυολόγημα.

Κρυολόγημα

Συμπτώματα κρυολογήματος

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σε 1 έως 3 ημέρες από τη στιγμή που ένας ιός εισέρχεται στο σώμα. Τα κυριότερα είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Μπούκωμα
  • Φτέρνισμα
  • Αποδυναμωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης
  • Πονόλαιμος
  • Βήχας

Τα βρέφη και μικρά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενηλίκους και τους έφηβους να αναπτύξουν και πυρετό. Στους καπνιστές τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο σοβαρά από τους μη καπνιστές.

Τρόποι αντιμετώπισης κρυολογήματος

Ξεκουραστείτε αρκετά και καταναλώστε πολλά υγρά. Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα. Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη.

Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα, χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων, αρκεί να συμβουλευτείτε πρώτα τον φαρμακοποιό σας. Τα αποσυμφορητικά της μύτης μπορεί να βοηθήσουν την αναπνοή, αλλά μην τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αντίθετα το αλατόνερο, το οποίο επίσης βοηθάει να ανοίξουν οι αναπνευστικές οδοί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα.

Αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος. Δεν θα βοηθήσουν, ενώ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το παχύρρευστο, κίτρινο ή πράσινο ρινικό έκκριμα δεν αποτελεί λόγο για αντιβιοτικά, εκτός και εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 10 με 14 ημέρες. 

Διατροφή και κρυολόγημα

Η κοτόσουπα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει. Η ζέστη, τα υγρά και το αλάτι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. 

Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, κουνουπίδι), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. 

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...