Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς η πρώτη επαφή του μωρού με το νερό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή! Ιδιαίτερα στους νέους γονείς μόνο η ιδέα του πρώτου μπάνιου του μωρού, προκαλεί άγχος. Όλα είναι θέμα συνήθειας και στην πορεία θα γίνει η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Άλλωστε, όπως και οι μεγάλοι έτσι και τα μωράκια με το μπάνιο χαλαρώνουν, ηρεμούν και φυσικά αναζωογονούνται.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου σιγουρευτείτε ότι έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του μωρού, που είναι τα ακόλουθα.

 • Σφουγγάρι
 • Ειδικό παιδικό σαμπουάν που να μην καίει τα μάτια.
 • Ειδικό υγρό παιδικό σαπούνι.
 • Κρέμα συγκάματος.
 • Βαμβάκι.
 • Πετσέτα.
 • Πάνα.
 • Τα ρούχα που θα ντύσετε το μωρό σας.

Πριν το μπάνιο

Ξεντύστε το μωρό και βάλτε το πάνω σε μια μαλακή πετσέτα. Κρατώντας το κεφάλι του πλύνετε τα μάτια με μαλακό βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Τα μάτια σκουπίζονται πάντοτε από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Μετά σκουπίστε ολόκληρο το πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι ξεκινώντας από τη μέση προς τα έξω. Στη συνέχεια, βάζετε το μωρό στην μπανιέρα ή στο πλαστικό μπανάκι για μωρά, κρατώντας το με το ένα χέρι, έχοντας το κεφάλι του πάνω στο μπράτσο σας. Με το άλλο χέρι βρέχετε τα μαλλιά του και στην συνέχεια βάζετε μικρή ποσότητα παιδικού σαμπουάν. Προσέξτε το σαμπουάν να είναι ειδικό για μωρά και να μην καίει τα μάτια. Τρίψτε απαλά ολόκληρο το κεφάλι αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στις πτυχές του λαιμού. Με την παλάμη του ελεύθερου χεριού ή με ένα σφουγγάρι πλύνετε όλο το σώμα ξεκινώντας από το λαιμό προς τα κάτω. Είναι σημαντικό το υγρό σαπούνι που θα χρησιμοποιήσετε να μην ερεθίζει ή να ξηραίνει το δέρμα του μωρού. Μετά το ξέβγαλμα με νερό βγάλτε το μωρό έξω και τυλίξτε το γρήγορα σε μια πετσέτα. Πλύνετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με βαμβάκι βουτηγμένο σε νερό ή παιδικό λάδι, σκουπίζοντας από μπρος προς τα πίσω όταν πρόκειται για κορίτσι και με κυκλικές κινήσεις όταν είναι αγόρι. Τέλος, πριν ντύσετε το μωρό απλώστε στο δέρμα του λίγη παιδική λοσιόν για ενυδάτωση ή κρέμα συγκάματος. 

Ποια ώρα της ημέρας να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Οποιαδήποτε ώρα είναι βολική για σας. Προτιμότερη ώρα είναι, πριν από το τελευταίο του γεύμα. Αυτό, θα βοηθήσει το μωρό να χαλαρώσει ώστε να έχει έναν ήρεμο ύπνο. 

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό;

Το δέρμα του μωρού σας είναι πιο ευαίσθητο από το δικό σας. Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία είναι βάζοντας το χέρι σας μέσα στο νερό να το αισθάνεστε χλιαρό και όχι ζεστό. Η Θερμοκρασία για το μπάνιο πρέπει να είναι 32 έως 37 βαθμούς κελσίου. 

Μικρά tips που βοηθούν στη διαδικασία του μπάνιου

 • Καθ’ όλη τη διάρκεια, μιλήστε στο μωρό σας, τραγουδήστε του, είναι σημαντικό για εκείνο να σας νιώθει ήρεμους. Εξάλλου όταν ήταν ακόμη μέσα στην κοιλιά της μητέρας, η φωνή σας ήταν αυτή που το ηρεμούσε!
 • Κάντε την μπανιέρα σας ασφαλή, καθώς οι μπανιέρες γλιστράνε πολύ. Για να είναι, λοιπόν, ασφαλές το μωρό σας τοποθετήστε ένα ειδικό πλαστικό πατάκι ή ένα ειδικό καθισματάκι με βεντούζες.
 • Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα σαπουνιού, σαμπουάν και αφρόλουτρου γιατί ενδέχεται να προκαλέσει ξηροδερμία στο μωρό σας.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...