Το φθινόπωρο είναι μία εποχή που λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας και του έντονου στρες που έχουμε για τη νέα σεζόν που ξεκινάει, μας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις. Έτσι είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών προκειμένου να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας.

Η φύση τα έχει προβλέψει όλα, μας δίνει 4 φθινοπωρινά φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό -και όχι μόνο.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι ένας φθινοπωρινός διατροφικός θησαυρός καθώς εκτός από την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, αποδίδει μόλις 42 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φιλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτοχημικές ουσίες, η κατανάλωση ουσιών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την όραση όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα

Μήλα

Ένα μέτριο σε μέγεθος μήλο περιέχει μόλις 95 θερμίδες και 25 γραμμάρια υδατάνθρακα. Προσφέρει το 5% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, το 14% σε βιταμίνη C και περιέχει και βιταμίνew Α, Ε, Β1, Β2 και Β6. Επιπλέον τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες οι οποίες πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη κατά του διαβήτη, αλλά και του καρκίνου.


Το μήλο φαίνεται να δρα σαν πρεβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι «τρέφει» το έντερο με καλά βακτήρια, κάτι που βοηθά στην καλή λειτουργία του.
Ρόδι

Το ρόδι θεωρείται ένα από το υγιεινότερα φρούτα.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθά τους άντρες με καρκίνο στον προστάτη, αναστέλλοντας την επέκταση του καρκίνου. Και τα οφέλη του ροδιού δεν τελειώνουν εδώ. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ρόδι προλαμβάνει και καρδιακές ασθένειες καθώς φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης.Η αντιβακτηριδιακή τους δράση μπορεί να δρα προστατευτικά σε μολύνσεις του στόματος, συμπεριλαμβανομένης και της περιοδοντίτιδας, ασθένειας των ούλων που μπορεί να σχετίζεται και με βλάβες στον εγκέφαλο.Πορτοκάλι

Για το τέλος το δημοφιλέστερο, ίσως, φθινοπωρινό φρούτο.Με μόλις 47 θερμίδες, ένα μεσαίο πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ αποτελεί και καλή πηγή φυλικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου.Το πορτοκάλι περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, ένα καροτονοειδές που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, αλλά και λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, ένα εκ των οποίων είναι η πρόληψη του καρκίνου.Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού πετρών στα νεφρά, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά στη απορρόφηση του σιδήρου.

Δείτε επίσης

Στη σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα, η διατήρηση της καλής υγείας φαντάζει πιο σημαντική από ...
Καθώς βιώνουμε τους τελευταίους μήνες της χειμερινής περιόδου, η αναζήτηση για φυσικές θεραπείες ...
Η λέξη ευεξία, που συχνά διαβάζουμε στα αγγλικά (wellness), έχει κατακλύσει την ζωή μας τα ...