Πολλά πράγματα στη ζωή μας σχετίζονται με το πως εμείς τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν άνθρωποι, που όταν μπαίνει το φθινόπωρο, νιώθουν μια μελαγχολία. Το τέλος των διακοπών, η επιστροφή στη ρουτίνα, στη δουλειά και τις υποχρεώσεις είναι καταστάσεις, που δημιουργούν ένα πρόσθετο βάρος.

Από την άλλη πάλι, υπάρχουν άνθρωποι, που γυρνάνε ευδιάθετοι και με όρεξη για να κάνουν πράξη όλα όσα σκέφτηκαν στις διακοπές τους, νέα πλάνα και μικρές ή μεγάλες αλλαγές.

Η βασική διαφορά των δύο είναι ότι οι μεν αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο ως ένα τέλος, ενώ οι δε το βλέπουν ως μια νέα αρχή.

Αν εσύ ανήκεις στην πρώτη κατηγορία μήπως ήρθε η ώρα να το δεις αλλιώς;

Αντί να σκέφτεσαι όλα όσα τελείωσαν, επικεντρώσου σε όσα μπορούν να ξεκινήσουν. Είναι πολύ διαφορετικό αν το μυαλό σου και η σκέψη σου εστιάζουν σε ό,τι τελειώνει ενώ μπορεί να εστιάζει σε όσα νέα πράγματα θα έρθουν.

Ας δούμε λοιπόν και πιο πρακτικά, πως μπορείς να το δεις αλλιώς.

1. Ευγνωμοσύνη

Αναλογίσου το καλοκαίρι, που πέρασε, πόσο όμορφο ήταν για σένα. Αν έκανες όσα ήθελες. Αν ξεκουράστηκες. Αν ταξίδεψες. Αν πέρασες στιγμές με δικούς σου ανθρώπους. Σε περίπτωση, που τα έχεις καταφέρει, τότε αντί για μελαγχολία, μπορείς να νιώσεις ευγνωμοσύνη, που τα κατάφερες και να πεις ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σου.

2. Ανατροφοδότηση

Αν πάλι δεν έκανες όλα όσα ήθελες, αντί να λυπάσαι, σκέψου τι δεν πήγε καλά και πως μπορείς από σήμερα κιόλας να βάλεις ένα πλάνο, ώστε του χρόνου να περάσεις καλύτερα. Αν πχ. οι λόγοι ήταν οικονομικής φύσεως μπορείς από τώρα να αποταμιεύεις κάποια χρήματα κάθε μήνα, ώστε του χρόνου να έχεις μια μεγαλύτερη ευχέρεια. Αν ήταν πάλι θέμα κακής οργάνωσης, σκέψου τι πήγε λάθος και πλέον φρόντισε να το βελτιώσεις.

3. Ξεκίνα μια νέα δραστηριότητα

Σκέψου, τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει χαρά. Μουσική, χορός, ζωγραφική, διάβασμα, γυμναστική και οτιδήποτε άλλο δεν έκανες μέχρι τώρα ενώ το ήθελες πολύ. Μέσα από μια νέα δραστηριότητα εξασκούμε το μυαλό μας, παίρνουμε νέα ερεθίσματα, μαθαίνουμε νέα πράγματα και εξελίσσουμε τον εαυτό μας.

4. Δημιούργησε μια νέα σχέση

Με τη λέξη σχέση δεν εννοούμε απαραίτητα μια ερωτική ή μια φιλική σχέση, αλλά οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να συσχετιστείς με κάτι νέο ή ακόμα και με κάτι, που έχεις παραμελήσει. Το καλύτερο θα ήταν να σκεφτείς τη σχέση, που έχεις με τον εαυτό σου και αν θέλεις εκεί κάτι να αλλάξεις. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις μια νέα σχέση με τη φύση, φτιάχνοντας ένα όμορφο μπαλκόνι με φυτά, που σου αρέσουν. Μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα σχέση με τα ζώα, υιοθετώντας ένα ζωάκι ή φροντίζοντας κάποια από τα αδέσποτα ζωάκια της περιοχής σου. Τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα σχέση με το σπίτι σου. Ξεκίνα μια καλή εκκαθάριση, κάνε μια μίνι ανακαίνιση με μαξιλάρια, κεριά, αρωματικά χώρου, μικρές πινελιές, που όμως θα κάνουν το χώρο σου πιο ευχάριστο.

5. Οργάνωση

Δημιούργησε ένα νέο πλάνο, όπου πλέον στην καθημερινότητά σου, δεν θα έχεις μόνο υποχρεώσεις αλλά θα μπορείς να βρίσκεις και λίγο χρόνο για πράματα, που σε κάνουν να χαλαρώνεις. Ο χρόνος είναι μια βασική παράμετρος, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει το πόσο όμορφα νιώθουμε στη ζωή μας. Μπορείς να γλιτώσεις χρόνο από μικρές αλλαγές, που απαιτούν μόνο λίγη καλύτερη οργάνωση. Μπορείς π.χ. να βγάζεις κάθε Δευτέρα το πλάνο της εβδομαδιαίας σου διατροφής και να προγραμματίζεις όλα σου τα ψώνια σε μία μέρα. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειάζεται να σκέφτεσαι κάθε μέρα το τι θα μαγειρέψεις ή δε θα χρειάζεται να πετάγεσαι κάθε λίγο και λιγάκι στα μαγαζιά γιατί κάτι σου λείπει. Ακόμα και στη δουλειά σου, με την κατάλληλη οργάνωση, θα μπορείς π.χ. 2-3 μέρες να δουλεύεις ίσως λίγο παραπάνω αλλά τις υπόλοιπες μέρες να σου μένει χρόνος για σένα.

Ιδέες για το πως μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή υπάρχουν πολλές. Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε λίγο τη ρουτίνα μας. Αν εσύ, θέλεις να κάνεις μικρές αλλαγές, τότε σίγουρα υπάρχει τρόπος για να διώξεις τη μελαγχολία από τη ζωή σου.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...