Η εξέλιξη των υλικών αλλά και του τρόπου κατασκευής των ενδοφακών μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα. Πλέον διαθέτουμε ασφαιρικούς ενδοφακούς για καλύτερη νυχτερινή όραση, πολυεστιακούς οι οποίοι περιορίζουν την εξάρτηση από τα πρεσβυωπικά γυαλιά, τορικούς για διόρθωση προϋπάρχοντος αστιγματισμού, ενδοφακούς με φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία κ.λ.π.

Μέσα από αυτόν τον φακό θα βλέπει ο ασθενής κάθε λεπτό για την υπόλοιπη ζωή του.

Ο φακός αυτός τοποθετείται μία φορά στο μάτι και δεν αντικαθίσταται εύκολα εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Είναι επομένως υψίστης σημασίας η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού για τον εκάστοτε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του, το επάγγελμα του, τον τρόπο ζωής του ή τις προσδοκίες του.

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού γίνεται με την προεγχειρητική εξέταση που λέγεται βιομετρία, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού ενημερωθεί πλήρως ο ασθενής για τα τυχόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου ενδοφακού.

 Στους συχνότερους τύπους ενδοφθάλμιων φακών περιλαμβάνονται:

  1. Μονοεστιακοί φακοί

Με αυτούς τους φακούς , η μακρινή όραση είναι συνήθως βελτιωμένη, αλλά τα περισσότερα άτομα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν γυαλιά για να διαβάσουν.

  • Τορικοί  φακοί

Οι φακοί αυτοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ασθενείς με αστιγματισμό.

Προσφέρουν σημαντική βελτίωση στην όραση αλλά συνήθως οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά για την ανάγνωση.

Οι φακοί αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να μειώσουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Υπάρχουν φακοί με διπλή εστίαση ώστε να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή και μακρινή απόσταση και τριπλοεστιακοί ενδοφακοί για αποκατάσταση της κοντινής, ενδιάμεσης και μακρινής όρασης. O φακός AcrySof® IQ PanOptix®   είναι ένας επαναστατικός φακός για επέμβαση καταρράκτη και διόρθωση της πρεσβυωπίας, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Panoptix ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να  έχουν ανεξαρτησία από τα γυαλιά

  • Πολυεστιακοί τορικοί φακοί ( διόρθωσης του αστιγματισμού)

Οι φακοί αυτοί έχουν επίσης σχεδιαστεί για την μείωση της ανάγκης χρήσης γυαλιών. Πέρα από την αποκατάσταση της μακρινής, της ενδιάμεσης  και της κοντινής όρασης, ο φακός διορθώνει και τον αστιγματισμό προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη όραση.

 Ο απόλυτα ευχαριστημένος και ενημερωμένος ασθενής δεν είναι εκείνος που απλά επιδιώκει “να κάνει τον καταρράκτη του” αλλά αυτός που συνειδητά και κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό του επιλέγει ποιον ενδοφακό θα βάλει στο μάτι του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βασιλική Ντρισμπιώτη-Παπαγιαβή, MD, FEBO

Χειρουργός Oφθαλμίατρος

Εξειδικευθείσα στην Χειρουργική Kαταρράκτη και Διαθλαστική Χειρουργική – Laser

Iατρείο 1: Βασιλίσσης Σοφίας 117, Αθήνα

Ιατρείο 2: Ισαάκ Σολωμού 20, Τρίπολη

Τηλ ραντεβού: 6970334040

Email: eyelasermed@gmail.com

www.eyelasermed.gr

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...