Τα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα για να παρέχουν προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το υλικό τους μπορεί να είναι λεπτό λάτεξ ή πλαστικό και είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία υφών, χρωμάτων, με ή χωρίς λίπανση, με σπερματοκτόνο ουσία, με επιβραδυντικό κ.ά.

Τι προστασία προσφέρουν

Τα προφυλακτικά είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης σε ποσοστό 98% όταν χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά.

Σύμφωνα, όμως, με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών δεν είναι απόλυτα δεδομένη, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να παρουσιαστεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό έως και 2%.

Όσον αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από λάτεξ προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων και των μολύνσεων από:

– χλαμύδια

– τριχομονάδες

– γονόρροια (βλεννόρροια)

– ηπατίτιδα Β

– έρπη γεννητικών οργάνων

– ιό ανθρώπινων θηλωμάτων

– σύφιλη

Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν και την πιθανότητα (επαν)εμφάνισης ουρολοιμώξεων και ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Επίδραση λιπαντικών

Ορισμένοι τύποι λιπαντικών μπορεί να βλάψουν ένα προφυλακτικό από λάτεξ, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση το νερό. Λιπαντικά όπως η βαζελίνη και τα φυτικά έλαια κάνουν τα προφυλακτικά αναποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες 

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ (περίπου 5-6% εμφανίζουν τέτοια αντίδραση), είτε από τον άντρα είτε από τη γυναίκα. Εάν είστε αλλεργικοί στο λατέξ μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προφυλακτικό που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Οι δυσκολίες στη χρήση του

Ορισμένοι θεωρούν ότι το προφυλακτικό μειώνει την αίσθηση της άμεσης επαφής και την απόλαυση. Κάποιοι άλλοι, πάλι, νιώθουν ότι η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας για την εφαρμογή του προφυλακτικού, μειώνει τον αυθορμητισμό και κατά συνέπεια την επιθυμία.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι, υπό την πίεση του να διατηρήσουν μια καλή στύση ώστε να μην χαλαρώσει το προφυλακτικό, οδηγούνται στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις πιέσεις και να μάθετε να απολαμβάνετε το σεξ με τη χρήση των προφυλακτικών, απευθυνθείτε για βοήθεια σε ειδικό ψυχολόγο/σεξολόγο.

Η μη χρήση του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Αντιθέτως η προφύλαξη επιβάλλεται, ιδιαίτερα σε μη σταθερές σχέσεις, για την αποφυγή συνεπειών.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν το προφυλακτικό είναι σκισμένο ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2. Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια της επαφής, χρησιμοποιήστε καινούργιο.

3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών. Το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια, και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

4. Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν βάλετε το προφυλακτικό, εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή.

5. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό κατά την τοποθέτηση.

6. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό ώστε να καλύψει ολόκληρο το πέος έως τη βάση του.

7. Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνετε το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές λιπαντικό (με βάση το νερό).

Τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του προφυλακτικού

1. Το πιο σημαντικό και συχνό λάθος είναι η χρήση του προφυλακτικού να μην γίνεται από την αρχή της πράξης. Περισσότερα από τα μισά ζευγάρια (51,1%), δεν βάζουν το προφυλακτικό από την αρχή, αλλά προς το τέλος. Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, αυτού του είδους η χρήση δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.

2. Στον αντίποδα, το 29,5% των ζευγαριών το βγάζει λίγο πριν την ολοκλήρωση της επαφής.

3. Ποσοστό 13,7% ξετυλίγει το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσει στο πέος, αντί να το ξετυλίξει πάνω του με αποτέλεσμα είτε να σπάσει κατά τη διάρκεια είτε να μην εφαρμόζει σωστά μειώνοντας την απόλαυση. 

4. Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη χωρίς να έχει ξετυλιχθεί το προφυλακτικό έως τη βάση του πέους.

5. Μεγάλο μέρος των ανδρών όταν τοποθετεί το προφυλακτικό δεν απομακρύνει τον αέρα από την άκρη του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για το σπερματικό υγρό.

6. Έως 30,4% των ανδρών δήλωσαν ότι γυρίζουν το προφυλακτικό από την ανάποδη και το επαναχρησιμοποιούν. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι μπορεί η γυναίκα να εκτεθεί σε σπερματικά υγρά, τα οποία δύνανται να προκαλέσουν εγκυμοσύνη, αλλά και σε οποιαδήποτε μόλυνση ή ασθένεια που θα μεταδοθεί εύκολα από τον σύντροφο. 

7. Το 2,4% επαναχρησιμοποιεί το ίδιο προφυλακτικό για τουλάχιστον δύο φορές.

8. Το 57% δεν κρατά το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο και μετά από την εκσπερμάτωση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατάει την βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος.

9. Ένα ποσοστό περίπου 13% ανοίγει τη συσκευασία με αιχμηρό αντικείμενο με κίνδυνο να το χαράξει, χωρίς να το παρατηρήσει και χωρίς να το ελέγξει κατά την εφαρμογή, και εν συνεχεία το προφυλακτικό να σπάσει.

10. Δεν χρησιμοποιούν λιπαντικό. Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να σπάσει. Ειδικά στο πρωκτικό σεξ, όπου δεν υπάρχει φυσική λίπανση, είναι απαραίτητο.

11. Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό. Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιούν λιπαντικό με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (βαζελίνη), το οποίο μπορεί να αλλοιώσει το προφυλακτικό. Προτιμάται η χρήση λιπαντικού με βάση το νερό.

12. Περίπου το 20% διατηρεί τα προφυλακτικά σε χώρους και συνθήκες θερμοκρασίας ακατάλληλες. Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας για την σωστή φύλαξη.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...