Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θεματοφύλακας της υγείας μας. Η δουλειά του είναι να παρέχει προστασία από “εισβολείς” όπως  ιούς,  μικρόβια αλλά και κατεστραμμένα κύτταρα. Αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο διαφορετικών κυττάρων, ιστών και οργάνων, τα οποία συνεργάζονται για να διατηρήσουν το σώμα όσο το δυνατόν πιο υγιές.

Εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε, η υγεία μας μπορεί να  τεθεί σε κίνδυνο και είναι πολύ πιθανό να υποστούμε κρυολόγημα, να παρουσιάσουμε βήχα ή να νοσήσουμε με γρίπη.

Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη σωστή λειτουργία του;

  • Σωστή διατροφή: Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά. Εντάξτε καθημερινά στα γεύματά σας εποχιακά φρούτα και λαχανικά και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Επιλέξτε καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως αβγά, ψάρια και άπαχο κρέας, και προτιμήστε όσπρια, ξηρούς καρπούς, και σιτηρά ολικής άλεσης. Χρησιμοποιήστε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό και μην ξεχνάτε τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως αλλαντικά, λιπαρά κρέατα, τηγανητά, αναψυκτικά, ζάχαρη, αλκοόλ, καθώς και το υπερβολικό αλάτι και την καφεΐνη – πρόκειται για τροφές που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό.
  • Επαρκής ύπνος: Έρευνες αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να «επιδιορθωθεί» κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ η έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνει τις φλεγμονές και αποδυναμώνει τον οργανισμό. Συνεπώς επτά-οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά εξασφαλίζουν αναζωογόνηση και γρηγορότερη ανάρρωση.
  • Τακτική άσκηση: Βάλτε στο πρόγραμμα το αγαπημένο σας άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας βάζει σε κίνηση και σας διασκεδάζει. Με την άσκηση ο οργανισμός παράγει αντισώματα που ενισχύουν την άμυνά του. Επίσης μειώνεται η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.
  • Διακοπή καπνίσματος: Με εκατοντάδες χημικά συστατικά και αρκετούς τοξικούς παράγοντες, το τσιγάρο καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού, ο οποίος καθίσταται επιρρεπής σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και πολλές άλλες ασθένειες. Όταν διακόπτουμε το κάπνισμα, το αίμα ανακτά τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του συμβάλλοντας σε έναν πιο υγιή οργανισμό.
  • Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν προσεκτικά επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά και όταν συνδυάζονται με ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής ρυθμίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στηνκαλή λειτουργία του και θωρακίζουν πλήρως τον οργανισμό. 

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...