Η ανακύκλωση αποτελεί πλέον όχι απλά μια προτεραιότητα αλλά μια βασική ανάγκη, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να είναι βιώσιμος ο πλανήτης μας για τα επόμενα χρόνια. Η ανακύκλωση είναι ένδειξη πολιτισμού μας κοινωνίας. Η καλλιέργεια της κουλτούρας, που προάγει την ανακύκλωση είναι βασικό ζητούμενο, που προέρχεται αφενός από το σεβασμό προς το περιβάλλον και αφετέρου από την ανάγκη διαφύλαξής του πλανήτη μας για τις επερχόμενες γενιές.

Είναι ελπιδοφόρο, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούμαστε μέρα με τη μέρα ως προς την ανακύκλωση συσκευασιών. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να γνωρίζουμε το ποιος είναι ο σωστός τρόπος, έτσι ώστε η προσπάθειά μας να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ορισμένες απλές και πολύ χρηστικές συμβουλές είναι οι παρακάτω:

1. Οι γυάλινες συσκευασίες συλλέγονται κανονικά στους μπλε κάδους, όχι όμως τα σπασμένα γυαλιά καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων, που κάνουν τη διαλογή.

2. Τα χαρτιά, που ρίχνουμε στους μπλε κάδους πρέπει να έχουν μέγεθος τουλάχιστόν Α4. Μικρά χαρτάκια ή σκισμένες σελίδες δε μπορούν να ανακυκλωθούν.

3. Τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα ίδια τα μπουκάλια. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε μόνα τους στον μπλε κάδο.

4. Τα φάρμακα, που έχουν λήξει, μπορούμε να τα τοποθετούμε σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που διαθέτουν τα περισσότερα φαρμακεία.

5. Στους μπλε κάδους δεν ρίχνουμε χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας ακόμα κι αν είναι καθαρά.

6. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, που ρίχνουμε στους κάδους δεν πρέπει να είναι μέσα σε σακούλες, γιατί μπλέκονται στον εξοπλισμό της επεξεργασίας. Για ευκολία μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε σακούλες μέχρι τον κάδο, πριν όμως τα βάλουμε μέσα, θα πρέπει να τα αδειάζουμε από τις σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες δεν ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους.

7. Οι συσκευασίες που περιέχουν φαγητό (μπουκάλια, βάζα, κονσέρβες) χρειάζονται καλό ξέβγαλμα πριν την απόρριψη.

8. Τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες δεν τις βάζουμε στον μπλε κάδο αλλά σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής μπαταριών.

9. Στους μπλε κάδους δεν πετάμε επίσης αλουμινόχαρτο, cd, dvd, πλαστικές μεμβράνες και πλαστικές σακούλες.

10. Η ανακύκλωση είναι μια υπεύθυνη και σωτήρια επιλογή για την προστασία του πλανήτη μας. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε πλήρως όλα μας τα απορρίμματα, μπορούμε να επικεντρωθούμε έστω σε κάποια από αυτά όπως π.χ. καπάκια ή πλαστικά μπουκάλια. Ακόμα και η μερική συλλογή απορριμμάτων είναι σημαντική.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...