Τα εμβόλια, μαζί με το καθαρό τρεχούμενο νερό, έχουν σώσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ξενόφερτη μόδα της εμβολιοφοβίας έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας με αποτέλεσμα κάποιοι γονείς να είναι διστακτικοί ή ακόμη και να αποφεύγουν τελείως να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τον εμβολιασμό είχαν εμφανιστεί ήδη αμέσως μετά την επιτυχή δοκιμή από τον Edward Jenner, του πρώτου εμβολίου εναντίον της ευλογιάς το 1796. Ο άγγλος γιατρός λοιδορήθηκε σχεδόν από το σύνολο του Τύπου, ενώ σφοδρή ήταν και η επίθεση που δέχθηκε από την Εκκλησία που ισχυριζόταν ότι ο εμβολιασμός ήταν απεχθής πράξη και ενάντια στη θεϊκή θέληση.

Στις μέρες μας, με πολύ μεγάλη ευκολία αναπαράγονται στο διαδίκτυο ανυπόγραφες ανακρίβειες σχετικά με τα εμβόλια που εκτείνονται από μισές αλήθειες μέχρι μεγάλα ψέματα. 

Από την εποχή που άρχισε η χρησιμοποίηση των εμβολίων για την πρόληψη νοσημάτων, η ανθρωπότητα κατάφερε να απαλλαγεί από πολλές θανατηφόρες ασθένειες, όπως είναι η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Ταυτόχρονα έγινε κατορθωτός ο περιορισμός σοβαρών παιδικών ασθενειών όπως η ιλαρά και η παρωτίτιδα.  

Με τη γέννησή τους τα παιδιά κουβαλούν μαζί τους αντισώματα (είναι αμυντικά όπλα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες) εναντίον πολλών ασθενειών, τα οποία πήραν από τη μητέρα τους. Αν μάλιστα το βρέφος θηλάζει τότε θα συνεχίσει να παίρνει αντισώματα από τη μητέρα μέσω του γάλακτος. 

Τα αντισώματα όμως αυτά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, για αυτό θα πρέπει να διεγείρουμε εμείς την παραγωγή αντισωμάτων με τα εμβόλια.

Τι κάνουν λοιπόν τα εμβόλια;

Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο τον μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) νεκρό ή εξασθενημένο, ή αντιγόνο (“κομμάτι”) από τον μικροοργανισμό. Με τον τρόπο αυτό διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. 

Έτσι εάν στο μέλλον προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό του παιδιού ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν θα τον εξουδετερώσουν και το παιδί σας δε θα αρρωστήσει. Μερικοί γονείς φοβούνται να εμβολιάσουν το παιδί τους γιατί υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. 

Επιπλοκές πράγματι μπορεί να υπάρξουν, αλλά είναι σπανιότατες και ακόμη πιο σπάνιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμο πρόβλημα στο παιδί. Από την άλλη πλευρά όμως, αν δεν εμβολιάσετε το παιδί σας και αρρωστήσει τότε ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι μεγάλος και η πιθανότητα θανάτου υπαρκτή.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ορίζονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...