Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά έρχονται συνήθως και οι ψείρες για τα παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Κολλάνε εύκολα, ξεκολλάνε δύσκολα και τελικά ταλαιπωρούν γονείς και παιδιά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά που έχουν το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας κατά την εκκόλαψή τους και ενός σησαμόσπορου κατά την πλήρη ενηλικίωσή τους.

Ζουν στο ανθρώπινο κεφάλι και τρέφονται με αίμα από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Ο τρόπος μετάδοσής τους είναι από το ένα κεφάλι στο άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η εμφάνισή τους είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των μικρών παιδιών που συνηθίζουν να παίζουν με τα κεφάλια τους κοντά το ένα στο άλλο. 

Δείτε πως θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτούς τους ανεπιθύμητους συγκατοίκους.

Χρησιμοποιείστε το χτενάκι: Σε συνδυασμό με το ειδικό σαμπουάν για την πλήρη απομάκρυνση των ψειρών και των αυγών τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ειδικά  χτενάκια, με τα οποία θα χτενίζετε καθημερινά και σχολαστικά, για μία εβδομάδα τουλάχιστον, τα μαλλιά των παιδιών. Τα χτενάκια αυτά, λόγω της κατασκευής τους αποκολλούν κυρίως τις κόνιδες που μπορεί να έχουν απομείνει στο τριχωτό.

Έλεγχος ξανά: Εάν χρειαστεί, λουστείτε και πάλι με το ειδικό σαμπουάν μετά από 7 ημέρες. Στόχος είναι να μην αφήσετε τις ψείρες να γεννήσουν ξανά αυγά!

Απολύμανση του χώρου: Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, καλό είναι να φροντίζετε για την καθαριότητα του χώρου.  Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν  περισσότερο από 1 ημέρα μακριά από το τριχωτό της κεφαλής. Πλένετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα ρούχα του παιδιού σε υψηλή θερμοκρασία. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε σε καυτό νερό βούρτσες και κορδέλες μαλλιών.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...