Η πνευμονία μπορεί να είναι μια σοβαρή παρενέργεια του covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του κορονοϊού δείχνει ότι είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει τη μόλυνση ή όχι. Μία τέτοια δυσκολία προκύπτει και με ένα σύμπτωμα γνωστό ως πνευμονία.

Ποια είναι τα σημάδια της πνευμονίας

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη μιας ή και των δύο πλευρών των πνευμόνων, που προκαλεί την πλήρωση των αερόσακων (ιατρικά γνωστών ως κυψελίδων) με υγρό ή πύον, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), των ΗΠΑ. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή ή το βήχα
Αυξημένο φλέμα που έχει πράσινο, γκρι ή κίτρινο χρώμα
Πυρετός
Ναυτία, έμετος ή διάρροια
Κούραση

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε επιπλοκές της πνευμονίας, όπως σηπτικό σοκ, αποστήματα πνευμόνων, νεφρική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το NHLBI.

Πόσο σοβαρή είναι η πνευμονία

Η πνευμονία σε οποιαδήποτε μορφή, είναι συνήθως πιο σοβαρή για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών, άτομα με ορισμένες καταστάσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια , διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος NHLBI.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους πνεύμονες

Το πώς θα εξελιχθεί η νόσος covid-19, εξαρτάται από το άτομο και πώς αντιδρά το σώμα του. «Μια μικρή περιοχή των πνευμόνων που πλήττεται από πνευμονία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν είναι εκτεταμένη», λέει ο Reynold Panettieri, MD , ειδικός πνευμονολόγος στο πανεπιστήμιο Rutgers. «Μερικές φορές, η διπλή πνευμονία είναι καλά ανεκτή».

Πώς αντιμετωπίζεται η διπλή πνευμονία

Συνολικά, η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της πνευμονίας που έχετε και από το πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση. Εάν έχετε βακτηριακή πνευμονία, συνήθως θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά. Σε περίπτωση ιογενούς πνευμονίας, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ένα αντιικό, ενώ τα αντιμυκητιασικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για πνευμονία που προκαλείται από μύκητα.

Στην περίπτωση της πνευμονίας που προκαλείται συγκεκριμένα από τον covid-19, οι γιατροί συνήθως «είναι πολύ επιθετικοί» στη θεραπεία του. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή στεροειδούς δεξαμεθαζόνης ή του αντιικού remdesivir, εφόσον αυτό ενδείκνυται. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ένας ασθενής μπορεί τελικά να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το portraits.gr

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...