Οι παρενέργειες των εμβολίων συνήθως αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο εμβόλιο. Ποια είναι η σημασία της απουσίας τους για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Με εντατικούς ρυθμούς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να κάνουν εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Και όλοι γνωρίζουμε πλέον πως οι εμφανιζόμενες παρενέργειές του αποτελούν ένδειξη της αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Τι συμβαίνει, όμως, αν κάποιος δεν έχει κάποια από αυτές τις ενδείξεις; Μήπως δεν λειτουργεί το ανοσοποιητικό του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) των εμβολίων για τον κορονοϊό είναι:

  • Τοπικές αντιδράσεις (πόνος, κοκκίνισμα ή και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης)
  • Συστηματικές αντιδράσεις (κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, ναυτία, ρίγος, πυρετός)

«Οι παρενέργειες αυτές εκδηλώνονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο», λέει  ο καθηγητής Ανοσολογίας Dr. Thaddeus Stappenbeck, διευθυντής του Τμήματος Φλεγμονής & Ανοσίας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ωστόσο δεν τις εκδηλώνουν όλοι όσοι εμβολιάζονται».

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρει ότι με τα εμβόλια mRNA, το 80-89% των εμβολιασθέντων έχουν κάποιο τοπικό σύμπτωμα. Επιπλέον, το 55-83% έχουν κάποιο συστηματικό σύμπτωμα μετά τον εμβολιασμό.

Το ακριβές ποσοστό εξαρτάται από το εμβόλιο, την ηλικία και τη δόση του εμβολίου. Σε γενικές γραμμές οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν λιγότερες παρενέργειες από τους νεότερους εμβολιασθέντες.

Πως αντιδρά το ανοσοποιητικό

Όπως εξηγεί ο Dr. Stappenbeck, όταν ένας άνθρωπος κάνει ένα εμβόλιο mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, εισέρχονται στα μυϊκά κύτταρα του μπράτσου μικροσκοπικά σωματίδια λιπιδίων, τα οποία περιέχουν θραύσμα από το γενετικό υλικό του κορονοϊού (mRNA) με πληροφορίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας την οποία χρησιμοποιεί φυσιολογικά ο ιός για να συνδεθεί στο σώμα μας και να πολλαπλασιαστεί. Στη συνέχεια, ορισμένα από τα κύτταρά μας “διαβάζουν” αυτές τις πληροφορίες και αρχίζουν τα ίδια να αντιγράφουν αυτές τις πρωτεΐνες-ακίδες για μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίες από μόνες τους δεν μπορούν να μας βλάψουν. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ενεργοποιούνται, ανιχνεύουν αυτές τις πρωτεΐνες-ακίδες σαν ξένες και παράγουν αντισώματα και ανοσοκύτταρα εναντίον τους ώστε να τις καταστρέψουν. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας το ανοσοποιητικό θα δημιουργήσει ειδικά κύτταρα-μνήμης. Αυτά τα κύτταρα, αν κολλήσουμε τον ίδιο τον ιό, θα αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του και θα ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό το οποίο γνωρίζει ήδη τον εισβολέα και τις πρωτεΐνες του και πώς να τις καταπολεμήσει. Το εμβόλιo, δηλαδή οδηγεί σε μία εικονική μόλυνση ώστε το ανοσοποιητικό να εξοικειωθεί με τις πρωτεΐνες και σε περίπτωση μελλοντικής μόλυνσης από τον κορονοϊό να είναι “εκπαιδευμένο” στο πώς να τις αντιμετωπίσει άμεσα και γρήγορα ώστε να μη νοσήσουμε.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου εμφανίζονται ακριβώς λόγω όλης αυτής της διαδικασίας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού μας και καταστροφής των παθογόνων στοιχείων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μόνο τοπικές στο χέρι της ένεσης, σε κάποιες είναι ήπιες συστηματικές με κόπωση και πόνους στους μύες και σε κάποιες άλλες εκδηλώνεται και πυρετός.

Τι δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά συμπτώματα μετά το εμβόλιο και άλλοι όχι», λέει ο Dr. Stappenbeck. «Ξέρουμε όμως καλά πως, με ή χωρίς παρενέργειες, όλοι αποκομίζουν προστασία τουλάχιστον 94% μετά και τις δύο δόσεις από τα εμβόλια mRNA. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχεί όποιος δεν έχει καμία παρενέργεια, γιατί δεν χρειάζεται να αισθανθεί άρρωστος για να προστατευθεί από τη λοίμωξη Covid-19».

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...