Το κρυολόγημα μπορεί να αποτελεί μια από τις πλέον συνηθισμένες και μεταδοτικές νόσους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο, ακόμη προβληματίζει τους ειδικούς καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του.

Το γεγονός αυτό έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν κάποιοι «μύθοι». Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο συχνά λάθη που σχετίζονται με το κρυολόγημα.

Μύθοι

Η έκθεση στο κρύο προκαλεί κρυολόγηµα: H συµβουλή «ντύσου καλά, γιατί θα κρυολογήσεις» δεν έχει επιστηµονική βάση, αφού το κοινό κρυολόγηµα οφείλεται σε ιούς. Κατά συνέπεια, για να κρυολογήσουµε, θα πρέπει να έρθουµε σε επαφή µε ήδη κρυολογηµένα άτοµα.

Με την αντιβίωση το κρυολόγηµα περνάει γρήγορα: Οι ιοί του κοινού κρυολογήµατος είναι απρόσβλητοι από τα κλασικά αντιβιοτικά, και έτσι δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εξέλιξη της ίωσης. Το κοινό κρυολόγηµα διαρκεί 3-4 ηµέρες και, στην ουσία, κάνει τον κύκλο του.

Μπορεί να κολλήσετε εάν κάποιος φτερνιστεί πάνω σας: Είναι πιο πιθανό να προσβληθεί κάποιος από κρυολόγημα με το να ακουμπήσει ένα χερούλι πόρτας, ή μια κολώνα στο λεωφορείο. Επίσης, η χειραψία μπορεί να μεταφέρει διάφορα μικρόβια. Όταν οι ιοί μεταφερθούν στα δάχτυλα και αυτά με την σειρά τους ακουμπήσουν τα μάτια ή το στόμα ο ιός θα μπορέσει να εισέλθει.

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν ορισμένα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα κοινό κρυολόγημα.

Ξεκούραση: Μείνετε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα.

Υγρά: Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο!

Αποσυμφορητικά σπρέι: Μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση.

Συμπληρώματα βιταμίνης C: Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης αποτελεί μια εναλλακτική λύση όταν δεν προσλαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας.

Πολυβιταμίνες: Η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων για τις 3-4 ημέρες που διαρκεί το κοινό κρυολόγημα ενδείκνυνται κυρίως για εκείνους που κατά κανόνα δεν τρέφονται ισορροπημένα.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...