Γνωρίζετε τη σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών και ποια δεν πρέπει να συνδυάζουμε για να μην κάνουμε κακό στην επιδερμίδα μας;

Υπάρχουν, λοιπόν κάποιοι κανόνες προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε. Πριν ξεκινήσουμε τη τοποθέτηση των καλλυντικών προϊόντων, καλό είναι να διαβάζουμε τα περιεχόμενα κάθε καλλυντικού στο πίσω μέρος της συσκευασίας του και βλέπουμε ποια συστατικά δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους.

Συγκεντρώσαμε στη συνέχεια αυτά τα συστατικά και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους:

Βιταμίνη C και Ρετινόλη

Τα δύο αυτά συστατικά αντί να δρουν μαζί στον αγώνα κατά των ελεύθερων ριζών πολλαπλασιάζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες, υποβαθμίζει το ένα την ποιότητα προστασίας που παρέχει το άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται η χρήση της βιταμίνης C το πρωί, καθώς ενισχύει τη δράση του αντηλιακού, και η χρήση της ρετινόλης το βράδυ, καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία.

Βιταμίνη C και AHAs

Τα ΑΗΑ, όπως το γλυκολικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το γαλακτικό οξύ αλλάζουν το pH της βιταμίνης C με αποτέλεσμα να την αποσταθεροποιούν και να μειώνουν την αντιοξειδωτική της δράση. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους θέτει την επιδερμίδα σε κίνδυνο εμφάνισης ερυθρότητας. Προτιμότερη θεωρείται η ενσωμάτωση των προϊόντων με AHA στη βραδινή skincare ρουτίνα, αφού μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ηλιακά εγκαύματα, και η χρήση βιταμίνης C το πρωί.

Βιταμίνη C και Νιασιναμίδη

Πρόκειται για δύο συστατικά που μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε τύπο επιδερμίδας, με το πρώτο να χαρίζει λάμψη και το δεύτερο να βελτιώνει την υφή και να μειώνει τα μαύρα στίγματα και τα σημάδια της ακμής. Ο συνδυασμός τους ωστόσο αντενδείκνυται, καθώς η νιασιναμίδη (niacinamide) ακυρώνει όλες τις καλές ιδιότητες της βιταμίνης C. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται η χρήση του ενός το πρωί και η χρήση του άλλου το βράδυ.

Ρετινόλη και AHAs/BHAs

Τόσο η ρετινόλη, όσο και τα AHA και τα BHA έχουν ισχυρή απολεπιστική δράση. Καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα και ερεθισμούς, συστήνεται να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά (πρωί και βράδυ). Διαφορετικά αν η ρετινόλη αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς, μπορεί να παραλείπεται τις ημέρες, που χρησιμοποιούνται προϊόντα με AHAs ή BHAs.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...