Θωρακίστε με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό σας και προστατευθείτε από τις εποχικές ιώσεις!
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η ασπίδα μας ενάντια στις ασθένειες. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ας γνωρίσουμε τις τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:
Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη βιταμίνη C, αφού έχουν ήδη κρυολογήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Πού εντοπίζονται τα εσπεριδοειδή:
Επειδή, το σώμα σας δεν την παράγει ή την αποθηκεύει, χρειάζεστε ημερησίως πρόσληψη βιταμίνης C.
Κόκκινες πιπεριές
Αν νομίζετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C οποιουδήποτε φρούτου ή λαχανικού, σκεφτείτε το ξανά.nΟι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από κάποιο εσπεριδοειδές. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης. Εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μια υγιούς επιδερμίδας.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που πρέπει να βάλετε στο καθημερινό σας τραπέζι.
Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Οι ιδιότητες του σκόρδου φαίνεται να προέρχονται από μια μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως είναι και η αλικίνη.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και κατά επέκταση στην μείωση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά και επιδόρπια, το τζίντζερ παγιδεύει κάποια θερμότητα με τη μορφή gingerol. Βοηθάει, επίσης, στη μείωση του χρόνιου πόνου και μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
Σπανάκι
Το σπανάκι μπήκε στη λίστα, όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά καθώς είναι γεμάτο με πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και σε β-καροτένιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Γιαούρτι
Ψάξτε για γιαούρτι που έχουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες», όπως το ελληνικό γιαούρτι. Αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Προσπαθήστε να πάρετε τα απλά γιαούρτια και όχι τα είδη που είναι φορτωμένα με ζάχαρη. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε μάρκες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D.
Αμύγδαλα
Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, η βιταμίνη Ε τείνει να μπει στη λίστα μαζί με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για να έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι συσκευασμένα με τη βιταμίνη και επίσης έχουν καλά λιπαρά.
Κουρκουμάς
Αυτό το λαμπερό κίτρινο- πικρό καρύκευμα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, που δίνουν στο κουρκουμά το διακριτικό του χρώμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.
Πράσινο τσάι
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Εκεί που το πράσινο τσάι πραγματικά υπερέχει είναι στα επίπεδα του galactate epigallocatechin, ή EGCG, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνης. Η L-θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ενώσεων στα Τ-κύτταρα σας.