Η λέξη φαρμακοποιός, προέρχεται από το φάρμακον + ποιέω-ποιῶ, δηλαδή είναι ο επιστήμονας υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις που διαθέτει χορηγεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Πρόκειται για μια σπουδαία ιδιότητα μιας και έχει άμεση σχέση με την υγεία μας!

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ο ρόλος του φαρμακοποιού, μπαίνει σε «δεύτερη μοίρα», καθώς όλοι στρέφονται στο σημαντικό ρόλο των ιατρών και των νοσηλευτών, που είναι απολύτως λογικό.

Πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού;

Ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ γιατρού και ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας. Διαθέτει σημαντικές  γνώσεις σχετικά με τη δράση των φαρμάκων καθώς και περισσότερο  χρόνο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει γόνιμα συνεπικουρώντας στην προσπάθεια του γιατρού για να βοηθήσει τον ασθενή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μια στενή σχέση με τον φαρμακοποιό. Τον αποκαλούμενο «φαρμακοποιό της γειτονιάς», το δικό τους άνθρωπο, που είναι πάντα παρών, καθημερινές, αργίες και εφημερίες. Οι περισσότεροι από εμάς πρώτα λέμε το πρόβλημά μας στον φαρμακοποιό και αυτός πάντα θα μας συμβουλέψει σωστά να επισκεφθούμε τον κατάλληλο γιατρό!

Ο φαρμακοποιός, ως ειδικός στα φάρμακα και τη χρήση τους είναι ιδανικός για να αναλάβει να στηρίζει τους ασθενείς ώστε να αποκτήσουν τα μέγιστα οφέλη από τη θεραπεία τους.

Συνοψίζοντας, είναι ο μόνος που γνωρίζει την τέχνη του φαρμακείου, που έχει την γνώση και την ικανότητα να παρασκευάσει φάρμακα, να διαλέξει για κάθε ασθενή τα κατάλληλα συστατικά, να προσδιορίσει την καταλληλότερη φαρμακευτική μορφή για την προσδοκώμενη φαρμακολογική δράση που ξέρει να αξιολογεί την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων δραστικών ουσιών, που ξέρει να προβλέπει τις πιθανές αλληλεπιδράσεις, που μπορεί να ακούσει, να καθησυχάσει, να συμβουλεύσει.

Ο φαρμακοποιός τις ημέρες του κορονοϊού

Ιδιαιτέρως τις ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που παραμένουν υπομονετικά στις δουλείες τους, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε! 

Όπως χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια μας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, ας χειροκροτήσουμε με τον τρόπο μας και τους φαρμακοποιούς που στέκονται πίσω από τον πάγκο πάντα με χαμόγελο και έτοιμοι να μας εξυπηρετήσουν σε ό,τι και αν χρειαστούμε!  

#μένουμε_σπίτι

#μενουμε_υγιείς 

Δείτε επίσης

Η λαμπερή επιδερμίδα ενδέχεται να έχει διαφορετική έννοια, ανάλογα με τον τύπο δέρματος. Αν έχετε ...
Γνωρίζετε τη σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών και ποια δεν πρέπει να συνδυάζουμε για να μην ...
Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα μικρό ιοντικό φορτίο και ...