Η εχινάκεια αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, μια και είναι πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Πρόκειται για ένα μικρό μωβ λουλούδι, που φύεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια και δυτική Αμερική και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ηλίανθων. 

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αναλγητικό βότανο για την ανακούφιση τσιμπημάτων και επούλωση τραυμάτων καθώς και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ευεργετικές ιδιότητες:

  • Οφέλη για το ανοσοποιητικό: Η εχινάκεια είναι κυρίως γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Οφέλη ενάντια στον καρκίνο: Η εχινάκεια φαίνεται να επηρεάζει και τα καρκινικά κύτταρα, ιδίως εκείνα του παγκρέατος και του εντέρου.
  • Οφέλη ενάντια στις φλεγμονές: Έρευνες δείχνουν ότι η εχινάκεια μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή, μετριάζοντας το χρόνιο πόνο, τα οιδήματα καθώς και την απώλεια μνήμης.

Παρενέργειες:

Οι πιο συχνή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί κατά την κατανάλωση του βοτάνου είναι ένα ελαφρύ και παροδικό μούδιασμα στη γλώσσα και κάποιες ήπιες στομαχικές διαταραχές.

Η δράση του βοτάνου λειτουργεί σαφώς καλύτερα όταν λαμβάνεται προληπτικά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση εχινάκειας πρέπει να αποφεύγεται από άτομα, αλλεργικά στα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων όπως είναι η αμβροσία και τα χρυσάνθεμα.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...