Τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το φαινόμενο της ξαφνικής απώλειας των μαλλιών εμφανίζεται κυρίως τις περιόδους του φθινοπώρου και της άνοιξης και τότε αναφερόμαστε στην εποχιακή τριχόπτωση (διαφορετική από τη χρόνια τριχόπτωση).

Τα μαλλιά αποτελούν από αρχαιοτάτων χρόνων ένα σύμβολο ομορφιάς, υγείας αλλά και δύναμης-αυτοπεποίθησης. Η απώλεια τους έχει πολλές επιπτώσεις σε θέματα ψυχολογίας και εμφάνισης.

«Γιατί χάνω τα μαλλιά μου;»

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει κατανοητή η ζωή της τρίχας. Ο κύκλος ζωής της αποτελείται από τρεις φάσεις: την αναγένεση, την καταγένεση και την τελογένεση.

  • Η αναγένεση: Είναι η φάση ανάπτυξης των μαλλιών που διαρκεί από 1 μέχρι και 3 ή 4 χρόνια και στην οποία η τρίχα απορροφά θρεπτικά συστατικά και συνεχίζει να αναπτύσσεται περίπου 1 με 2 εκατοστά το μήνα.
  • Η καταγένεση: Είναι η φάση όπου γίνεται πάψη της ανάπτυξης και έχει διάρκεια 2- 3 εβδομάδες.
  • Η τελογένεση: Είναι η φάση ηρεμίας και απώλειας ζωής της τρίχας, όπου τότε πέφτει και διαρκεί για μια τρίχα περίπου 3 μήνες.

Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50-80 τρίχες καθημερινά, ποσοστό καθόλου ανησυχητικό αφού το 90% των μαλλιών μας είναι σε φάση ανάπτυξης και μόνο το 10 % σε ηρεμία.

Στην εποχιακή τριχόπτωση τα μαλλιά πέφτουν νωρίτερα από το αναμενόμενο για αυτό και η απώλεια είναι τόσο αισθητή.

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό είναι κατά κύριο λόγο το άγχος της καθημερινότητας ή μια πολύ έντονη συναισθηματική κατάσταση ( περισσότερο αρνητικού συναισθήματος). Επίσης, η έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών από τον οργανισμό μας καθώς και η έλλειψη σιδήρου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βρεθεί τόσο από το δερματολόγο μας όσο και από το φαρμακοποιό μας.

Μια ολοκληρωμένη θεραπεία τριχόπτωσης περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη και πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μήνες για να έχει και ένα καλό αποτέλεσμα.

  • Βιταμίνες: τα διάφορα σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες για τόνωση των μαλλιών και κυκλοφορούν στο εμπόριο διαφέρουν πολύ λίγο μεταξύ τους. Τα συστατικά που περιέχουν κυρίως είναι: Βιταμίνη Β1, Β2, Β5, Β6, Β9, Β12, βιοτίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, χολίνη, ινοσιτόλη, μαγιά μπύρας, μεθειονίνη, κυστεϊνη, βιταμίνες Ε και Α, ασβέστιο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Όλα τα παραπάνω βοηθούν την τρίχα να θρέφεται σωστά καθώς δεν τα λαμβάνουμε σε σωστές ποσότητες από τη διατροφή μας,να παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά και να είναι δυνατή και λαμπερή.

  • Τοπική θεραπεία: χρησιμοποιούνται lotion μινοξιδίλης σε συγκέντρωση 2%,4% ή 5% .Η μινοξιδίλη δρα προκαλώντας αγγειοδιαστολή και έχει την ιδιότητα να επιμηκύνει τη πρώτη φάση ζωής της τρίχας (αναγένεση). Η lotion μπαίνει τοπικά ,συνήθως κάποια βράδια της βδομάδας, με ελαφρύ τοπικό μασάζ για να αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής και έτσι να εισχωρεί πιο βαθιά στην τρίχα το προϊόν.
  • Σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης: Καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας, πάντοτε είναι απαραίτητο να γίνεται χρήση εξειδικευμένου φαρμακευτικού σαμπουάν για τριχόπτωση. Με αυτόν τον τρόπο δίνονται στα μαλλιά όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται.

Τέλος, για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση είναι σημαντικό να γίνει καλυτέρευση της διατροφής και μείωση του άγχους, το οποίο είναι τοξικό για την υγεία των μαλλιών και του οργανισμού μας.

Η τριχόπτωση αντιμετωπίζεται: ενημερώσου και πρόλαβέ τη!

Σοφία Δημάκη

Φαρμακοποιός

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...