Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να αποφεύγετε
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας και τι πρέπει να αποφεύγετε;
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές παθήσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη. Η βαρύτερη είναι η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια που πυροδοτείται από την κατανάλωση γλουτένης και η ελαφρύτερη είναι η δυσανεξία (ευαισθησία) στη γλουτένη κατά την μπορεί να μην συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Είναι μια σύνθεση των πρωτεϊνών γλουτενίνη και γλιαδίνη. Η γλουτένη προσδίδει την κολλώδη υφή όταν αναμειγνύεται το αλεύρι με το νερό, μια ιδιότητα που κάνει τη ζύμη ελαστική και δίνει στο ψωμί την ικανότητα να φουσκώνει κατά το ψήσιμο. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται και σε πολλά τρόφιμα ως πρόσθετο.
Ποια τα συμπτώματα:
Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη παραπονιούνται συχνά για εναλλαγές δυσκοιλιότητας με διάρροια. Συνήθως οι εναλλαγές αυτές συνεχίζονται για ημέρες.
Ένα άλλο σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι το φούσκωμα. Το άτομο νιώθει συνεχώς το στομάχι του γεμάτο, αισθάνεται άβολα και μπορεί να έχει και αέρια, ακόμα κι αν έχουν φάει ελάχιστα.
Επίσης, πολλοί αναφέρουν πως μπορεί να νιώσουν ναυτία, αν καταναλώσουν τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Τέλος, ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να κρύβει διάφορες αιτίες και μία από αυτές να είναι η δυσανεξία στη γλουτένη.
Ποιες τροφές να αποφύγετε:
Αν θεωρείτε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, δοκιμάστε να βγάλετε από τη διατροφή σας τα εξής τρόφιμα:
-Αλεύρι
-Σίκαλη
-Ψωμί
-Δημητριακά
-Παξιμάδια
-Μπίρα