Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περιόδους νηστείας, με ελάχιστη ή καθόλου κατανάλωση τροφής.

Για παράδειγμα το άτομο καταναλώνει ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για 12 ώρες έως αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες τρώει ελεύθερα.

Οι κυριότεροι τύποι διαλειμματικής νηστείας είναι:

– Η δίαιτα 16:8, στην οποία η κατανάλωση τροφής γίνεται σε μία περίοδο οκτώ ωρών μέσα στην ημέρα

– Η δίαιτα 5:2, στην οποία καταναλώνονται τροφές για πέντε ημέρες διαδοχικά και τις επόμενες δύο ημέρες γίνεται νηστεία.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

– Η δίαιτα 20:4, στην οποία τα γεύματα της ημέρας καταναλώνονται μέσα σε μια χρονική περίοδο μόλις 4 ωρών.

Γιατί όλο και περισσότεροι ακολουθούν τη διαλλειματική νηστεία;

Πολλοί είναι εκείνοι που έλκονται από τη διαλειμματική νηστεία, διότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν ορίζει τι ή πόσο να φάνε, και επομένως μπορεί να υιοθετηθεί πιο εύκολα και να καλύψει καλύτερα συγκεκριμένες ανάγκες, γευστικές προτιμήσεις ή το πρόγραμμα κάποιου.

Η διαλειμματική νηστεία θεωρείται γενικά ένα ασφαλές διατροφικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι για όλους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται τα άτομα που χρειάζεται να τρώνε ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα λόγω κάποιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής π.χ. διαβητικοί. Οι έφηβοι, οι έγκυες και τα άτομα με διαταραχές λήψης τροφής που σχετίζονται με αυτοπεριορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες και ανάγκες, γιατί είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό και η εξατομίκευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, είτε αφορά την απώλεια βάρους είτε όχι.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...