Βάλε φρούτα και λαχανικά στην υγεία σου: Μάρτιος
Μάρτιος! Ο πρώτος μήνας της άνοιξης φημίζεται για τις ασταθείς του καιρικές συνθήκες και αυτό αποδεικνύεται από τις παροιμίες «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» ή «Από Μαρτίου καλοκαιριά, κι απ’ Αύγουστο χειμώνας»;
Βέβαια, από αυτόν τον μήνα η ποικιλία σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά όλο και μεγαλώνει.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στην εποχή τους, καθώς είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, περιέχουν πολλές βιταμίνες, νερό, ελάχιστα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).
Τα φρούτα θεωρούνται η τέλεια τροφή. Είναι πλούσια σε νερό (70%) όπως και το ανθρώπινο σώμα, πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και οργανικά οξέα. Περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους, στην φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη από καρκινοπάθειες.
Επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά, που είναι στην εποχή τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν.
Φρούτα:
Λαχανικά:
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε πράσινο στην υγεία μας, διαλέγοντας τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, αφού έτσι απολαμβάνουμε στο μέγιστο τη γεύση και τη φρεσκάδα τους.