Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων. Πρόκειται για χημικές ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, διότι χάνουν γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους έναντι των μικροβίων, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικούς μηχανισμούς. Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί με μεγάλες ικανότητες προσαρμογής και οι λοιμώξεις σήμερα από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, στη χώρα μας απαγορεύεται βάσει νόμου η προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Η προμήθεια των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής εκτίμησης του ασθενούς και χορήγησης ιατρικής συνταγής για την αγορά του αντιβιοτικού από το φαρμακείο.

Μάλιστα, έχουν οριστεί και ορισμένοι κανόνες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών:

  • Δεν απαιτούν όλες οι αρρώστιες αντιβιοτικά
  • Όταν ξεκινάτε θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να την ολοκληρώνετε
  • Να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες
  • Να επικοινωνείτε με το γιατρό σας σε περίπτωση αλλεργίας

Τέλος, μην ξεχνάτε να αποφεύγετε τη λήψη τους από μόνοι σας και πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε πρόβλημα παρουσιάζετε!

Δείτε επίσης

Στη σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα, η διατήρηση της καλής υγείας φαντάζει πιο σημαντική από ...
Καθώς βιώνουμε τους τελευταίους μήνες της χειμερινής περιόδου, η αναζήτηση για φυσικές θεραπείες ...
Η λέξη ευεξία, που συχνά διαβάζουμε στα αγγλικά (wellness), έχει κατακλύσει την ζωή μας τα ...