Ιώσεις, αρρώστιες, βούλωμα μύτης, συνάχι… Όλα αυτά αποτελούν σχεδόν πάγια κατάσταση για τα παιδιά το χειμώνα και την άνοιξη, δείχνοντας ότι το ανοσοποιητικό τους ίσως δεν είναι και τόσο σε… φόρμα!

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, όπως είναι φυσικό εκτίθενται συνεχώς σε ιούς και αρρωσταίνουν, οπότε οι γονείς είναι ευάλωτοι στα πιο εξελιγμένα στελέχη. Η πρόληψη των ασθενειών μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους όπως είναι η καλή διατροφή, η σωστή ξεκούραση και η τακτική άσκηση.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε το παιδί σας να μην περάσει αυτήν τη δοκιμασία, ή τουλάχιστον, να αντισταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται;

Σωστή Διατροφή

Η βάση για μια καλή υγεία είναι μία ισορροπημένη διατροφή. Η βιταμίνη C θεωρείται από τις πλέον αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το λεμόνι. Σημαντική για γερό ανοσοποιητικό είναι και η βιταμίνη Α, που ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, και υπάρχει στο ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, το συκώτι. Η βιταμίνη Ε είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχει τη δική της συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και θα τη βρείτε σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και εκτός από τη σύνθεσή της με την έκθεση στον ήλιο, προσλαμβάνεται από τις λεγόμενες εμπλουτισμένες με αυτήν τροφές, όπως ο χυμός από πορτοκάλι, το γάλα και τα δημητριακά, τις σαρδέλες και το σολομό, το τυρί, τους κρόκους αυγών και το βοδινό συκώτι. Μη σας φανεί περίεργο, αλλά μία εξέταση επάρκειας της βιταμίνης D στο παιδί σας, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

Επαρκής ύπνος

Ο καλός και επαρκής ύπνος… ξυπνάει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το καθιστά πιο δυνατό να αντιμετωπίσει τα χειμωνιάτικα συμπτώματα. Σύμφωνα με τις συστάσεις των παγκόσμιων οργανισμών, οι ώρες που πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ηλικίας 5-6 ετών είναι 11 έως 12 ώρες μέσα στην ημέρα, οι ώρες μειώνονται λίγο όσο μεγαλώνει και φτάνουν τις 10 ώρες για ένα παιδί 8 ετών.

Άσκηση

Μία ήπιας ή έντονης μορφής άσκηση για μία ώρα κάθε μέρα, και όχι εξαντλητική, είναι ιδανική. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, το ποδήλατο και η συμμετοχή του σε ομαδικά παιχνίδια τονώνουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση. Επίσης, καθιστά τον οργανισμό πιο ικανό να απομακρύνει παθογόνους μικροοργανισμούς.

Δείτε επίσης

Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για ένα φυσικό, ...
Η εχινάκεια αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, μια και είναι ...
Ο  Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχετική λίστα που ανάρτησε, ενημερώνει το κοινό ...