Ανήκετε μήπως στους ανθρώπους εκείνους που η άνοιξη τους δημιουργεί τη διάθεση να κλειστούν σπίτι τους, αντί να βγουν έξω στη φύση και να χαρούν τα ανθισμένα δέντρα και λουλούδια; Συγκαταλέγεστε μήπως στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν πως οι τρεις ανοιξιάτικοι μήνες, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, είναι μάλλον οι χειρότεροι του χρόνου;

Αυτό είναι πολύ πιθανό, αν υποφέρετε κι εσείς, όπως εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί μας, από τις λεγόμενες «αλλεργίες της άνοιξης».

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:

1. Η αλλεργική ρινίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και ορισμένες φορές πονοκέφαλο. Είναι πιθανό μάλιστα κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

2. Η ρινοεπιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί όμως με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δακρύρροια.

3. Το αλλεργικό άσθμα: Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν επίμονο ξηρό βήχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.

Αλλεργία ή ίωση;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας θυμίζουν ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να μας παραπλανήσουν. Ωστόσο:

Στην περίπτωση μιας ίωσης αισθανόμαστε επιπλέον κακουχία, έχουμε έντονους πόνους στους μυς και στα οστά και κάποιες φορές παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας( πυρετός). Οι περισσότερες ιώσεις διαρκούν συνήθως 3-4 μέρες.

Στην περίπτωση της αλλεργίας το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στα μάτια, τα αυτιά, την μύτη, το λαιμό, τον ουρανίσκο, ακόμα και τον φάρυγγα. Οι αλλεργίες της άνοιξης ξεπερνούν τις 20-30 ημέρες.

Οι ένοχοι

Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (ονομάζεται επίσης περδικάκι, παρθενούλι, αγριοβασιλικός κ.ά.), που ανθίζει συνήθως από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, αλλά εμφανίζεται και πάλι, με μικρότερη όμως ένταση, το φθινόπωρο.

Η γύρη από τα άγρια σιτηρά, τα γρασίδια και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα μέσα προς τέλη Μαρτίου μέχρι και τέλη Μαΐου περίπου, ενώ υπάρχουν και καλοκαιρινά φυτά της οικογένειας, όπως η αγριάδα, η μουχρίτσα και το καλαμπόκι.

Η γύρη της ελιάς, που ανθίζει συνήθως τέλη Απριλίου μέχρι και τέλη Μαΐου.

Το ελληνικό κυπαρίσσι, που η μεγάλη του ανθοφορία είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και εισαγόμενα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών και συνεχίζουν την ανθοφορία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ειδικά κατά τις μέρες που η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή και η υγρασία αυξάνεται, οπότε παρατηρείται έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα. Μεγάλη έξαρση εμφανίζουν την άνοιξη και μια δεύτερη -πιο μικρή- το φθινόπωρο, ενώ σε χαμηλότερο βαθμό προκαλούν πρόβλημα όλο τον χρόνο.

Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και της αυξημένης υγρασίας και βλάστησης.

Το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Συγκεκριμένα, το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτα (π.χ. σάλιο) μπορεί να μην σχετίζονται με την άνοιξη, παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους. Η αλλεργία παρατηρείται όποτε έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Πώς θα τις κρατήσετε μακριά

Μειώστε την επαφή με το αλλεργιογόνο που σας επηρεάζει. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, αποφεύγετε τις βόλτες σε πάρκα και σε αγρούς την άνοιξη καθώς και τις κηπουρικές εργασίες.

Τοποθετείστε ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας και φροντίστε να τα καθαρίζετε συχνά.

Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, έχετε κλειστά τα παράθυρα. Αν οδηγείτε μηχανή, φοράτε κράνος που να καλύπτει τη μύτη και τα μάτια.

Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι και να απλώνετε στο μπαλκόνι τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές και πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες μετά τις 9 π.μ., καθώς και τις πολύ ζεστές και ξηρές ημέρες, που έχει άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

Η θεραπεία

Ο γιατρός, ανάλογα με την σοβαρότητα της κλινικής εικόνας, θα συστήσει αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα, μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό, σταγόνες για τα μάτια, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι. Σε σοβαρότερα και επίμονα συμπτώματα θα επιλέξει αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι και αντιϊσταμινικά, ανάλογα την περίπτωση, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενούς.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...