Ο έρπης ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές και οφείλεται στον ιό (varicella zoster virus) που προκαλεί και την ανεμευλογιά. Γι’ αυτό το λόγο, σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους.

Μετά την ανεμευλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα σε λανθάνουσα κατάσταση.Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή προκαλώντας τον έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας  αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα. 

Ο πόνος κατά την οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα (κατά την ύπαρξη του εξανθήματος) διαρκεί κατά μέσο όρο 2-4 εβδομάδες και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τον ύπνο, την εργασία και την κοινωνική ζωή του ασθενή.

Το 10-20% των περιστατικών επηρεάζει τον οφθαλμό, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση.

Ωστόσο η πιο κοινή επιπλοκή (έως το 20% των πασχόντων άνω των 50 ετών) είναι η μεθερπητική νευραλγία – ΜΕΝ (πόνος που διαρκεί για 3 μήνες ή περισσότερο, μετά το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα). Η ΜEΝ είναι δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ >

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕ πιθανή ανάγκη εμβολιασμού έναντι του ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ.

Μια χρόνια και επώδυνη “επιπλοκή”

Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Ο κίνδυνος εμφάνισης υπερδιπλασιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος με την αύξηση της ηλικίας.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται σημαντικά σε άτομα με χρόνια συνοδά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ηλικία ≥60 ετών

Ο εμβολιασμός προστατεύει 

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το  Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα συστήνεται επίσης: αναμνηστική δόση εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, εμβόλιο της γρίπης ετησίως και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών).

Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Δείτε επίσης

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...
Ίσως δεν γνωρίζετε πως η ομορφιά συνδέεται με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα αγγεία ...