Πέντε συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας
Μετά την συλλογική μας εμπειρία με την πανδημία COVID-19, αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε, άνθρωποι κάθε ηλικίας, για την καλύτερη υγεία μας, για έναν οργανισμό περισσότερο θωρακισμένο και, φυσικά, για πρακτικούς και άμεσους τρόπους ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Άλλωστε, ένα δυνατό ανοσοποιητικό εγγυάται την αποτελεσματικότερη άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε ιώσεις, λοιμώξεις και λοιπών δυσαρμονιών. Ποιος δεν επιθυμεί καλή υγεία, αντοχή, ευεξία, αλλά και ομορφιά που αποτυπώνεται και στην εξωτερική εμφάνιση;
Με αυτούς τους 5 τρόπους, εξασφαλίζουμε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας, με αποτελέσματα που θα μας είναι άμεσα ορατά:
Οι μειωμένες ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων. Για τους ενήλικες συστήνονται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, αν και ορισμένοι χρειαζόμαστε έως και 9 ή άλλοι, λιγότεροι, είναι εντάξει και με 6 ώρες, ανάλογα πάντα και με το lifestyle, αλλά και τις ενεργειακές απαιτήσεις της κάθε μας μέρας.
Μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο ημερήσιο διατροφολόγιο, σε συνδυασμό με κατανάλωση καλών λιπαρών και προβιοτικών τροφίμων (γιαούρτι, κεφίρ) θα κάνει το ανοσοποιητικό μας σούπερ δυνατό!
Η συστηματική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και η πεζοπορία είναι χρήσιμες και ευχάριστες δραστηριότητες. Κάθε μέρα, το σώμα μας πρέπει να ενεργοποιείται, για την καλύτερη λειτουργία αυτού, αλλά και του ανοσοποιητικού μας. Επίσης, 20 λεπτά την ημέρα πρέπει να μας βλέπει ο ήλιος, κάτι που ευεργετεί και την ψυχολογία μας, εκτός από την σωματική μας υγεία.
Η αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις, γι’ αυτό το νερό είναι απαραίτητο όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο όταν ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι. Μην ξεγελιέστε με αναψυκτικά και ροφήματα:πολλά από αυτά καταφέρνουν να μας ξεδιψάσουν πρόσκαιρα, αλλά κατ’ ουσίαν μας αφυδατώνουν.
Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, δύο συνήθειες που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι συγκεκριμένες διαταραχές με τη σειρά τους μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή ενός παθογόνου μικροβίου. Έτσι, αρρωσταίνουμε ευκολότερα και νιώθουμε συχνότερα αδύναμοι.