Υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή

Οι τελευταίες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαιώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα σας, αλλά και η ιδανική ασπίδα προστασίας από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Οι κανόνες της είναι απλοί: υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα βασίζεται στην καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, ελαιολάδου και γαλακτοκομικών (κυρίως γιαουρτιού και λευκών τυριών). Μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε ψάρια, πουλερικά και αβγά, ενώ μόλις μία με δύο φορές το μήνα (ή λίγο συχνότερα, αλλά σε μικρές ποσότητες) κόκκινο κρέας. Περιορίστε τους γλυκούς πειρασμούς σε μία φορά την εβδομάδα.

Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους

Η ζάχαρη σας φορτώνει με «κενές» θερμίδες, καθώς δεν περιέχει βιταμίνες ή στοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό. Επιπλέον, ενοχοποιείται για τη δημιουργία τερηδόνας, παχυσαρκίας και διαβήτη. Ειδικά όταν συνδυάζεται με κορεσμένα λιπαρά (βρίσκονται σε γλυκά και πολλές επεξεργασμένες τροφές), είναι σοφό να την αποφεύγετε. Αντικαταστήστε τη με το μέλι και προτιμήστε ένα γλυκό του κουταλιού, ένα παστέλι ή λίγη μαύρη σοκολάτα.

Μη ξεχνάτε το check-up σας

Ο καθιερωμένος, ετήσιος προληπτικός έλεγχος που θα σας δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση του οργανισμού και της υγείας σας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Απαραίτητες εξετάσεις είναι οι αιματολογικές, η γενική ούρων καθώς και οι καρδιολογικές (ηλεκτροκαρδιογράφημα). Όσο για τον υπέρηχο καρδιάς και το τεστ κοπώσεως, για ενήλικες άνω των 40 ή και των 30 ετών, μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε 3-4 χρόνια, εφόσον τα αποτελέσματα είναι καλά. Κάθε γυναίκα που έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις θα πρέπει να κάνει μία φορά το χρόνο τεστ Παπ και γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστών. Αναλόγως, φυσικά, με την ηλικία, οι εξετάσεις και η συχνότητά τους ποικίλλουν: μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο (καθώς και υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών), ενώ οι άνδρες μετά τα 50 θα πρέπει να κάνουν ετησίως την εξέταση PSA. Εν γένει, μετά την ηλικία των 50 συστήνεται και ο έλεγχος της υγείας του εντέρου με κολονοσκόπηση. Τέλος, μην παραλείπετε τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης (φυσιολογική τιμή θεωρείται η 13/9), αλλά και την –έστω και προληπτική– επίσκεψή σας στον οδοντίατρο μία φορά το εξάμηνο.

Ναι στην άσκηση

Η συμβολή της γυμναστικής στην υγεία και στην ποιότητα ζωής είναι αδιαμφισβήτητη. Τα πολύτιμα οφέλη της για τον οργανισμό, αλλά και για την καταπολέμηση του στρες, σας είναι σίγουρα γνωστά, οπότε φροντίστε να εντάξετε αυτήν τη συνήθεια στο πρόγραμμά σας.

Χαλαρώστε!

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά στις σωστές δόσεις το στρες είναι ωφέλιμο. Ωστόσο, όταν ξεπερνά τα όρια της αντοχής σας, όχι μόνο σας εμποδίζει να απολαύσετε την καθημερινότητα, αλλά και προκαλεί πολλαπλά προβλήματα υγείας. Για να το αποφύγετε, οργανώστε σωστά το χρόνο σας, ρυθμίστε τις προτεραιότητές σας, ενδώστε σε μικρές αναζωογονητικές απολαύσεις, όπως, π.χ., ένα μασάζ, και δοκιμάστε τεχνικές που περιορίζουν το στρες, όπως οι ειδικές αναπνοές για χαλάρωση, η γιόγκα, ο διαλογισμός και το τάι τσι.

Δείτε επίσης

Ως κατακράτηση υγρών γνωρίζουμε την υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Κάποια βασικά ...
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε ...
Νιώθετε συχνά πως οι ελλιπείς κοινωνικές σας δεξιότητες σας στερούν από την ζωή σας στιγμές ...