Φέτος, όπως και πέρσι, έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, αφού η υγεία μας συνεχίζει να απειλείται τόσο από τον Covid -19 όσο και από άλλες εποχικές ιώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ατομικής υγιεινής. Ταυτόχρονα μπορούμε με απλούς καθημερινούς τρόπους να φροντίζουμε συνολικά την υγεία μας.

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα ισοδυναμεί με μια ισχυρή άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε τοξικούς παράγοντες. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να το βοηθήσουμε;

Ισορροπημένη διατροφή

Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε:

  • Βιταμίνη Α: μπρόκολο, σπανάκι, κόκκινη πιπεριά, αυγά και γάλα.
  • Βιταμίνη C: πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, αρακάς.
  • Βιταμίνη E: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: κρέας, αυγά, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά.
  • Μεταλλικά στοιχεία (ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο): κόκκινο κρέας, θαλασσινά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί.
  • Ω3 λιπαρά οξέα: σολομός, τόνος, σαρδέλα, τσιπούρα, καρύδια, κόκκινα φασόλια, λιναρόσπορος, ταχίνι.

Σωματική άσκηση

Η συστηματική σωματική άσκηση (3-4 φορές την εβδομάδα) τονώνει το σώμα μας, μας φτιάχνει τη διάθεση και ενδυναμώνει συνολικά τον οργανισμό μας. Μπορείτε να επιλέξετε είτε μορφές ήπιας άσκησης όπως yoga, pilates, αργό περπάτημα, είτε πιο έντονης όπως κολύμπι, τρέξιμο, χορό, προπόνηση με βάρη και αντιστάσεις.

Ικανοποιητικές ώρες ύπνου

Ενώ εμείς κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας συνεχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός ξεκουράζεται, μειώνεται η αναπνευστική και μυϊκή δραστηριότητα κι έτσι το ανοσοποιητικό βρίσκει την απαραίτητη ενέργεια για να διεκπεραιώσει τις λειτουργίες του. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου ενώ τα μικρά παιδιά 9-11 ώρες.

Αποφυγή βλαβερών ουσιών

Το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν συνολικά την υγεία μας. Η συγκέντρωση τοξινών από όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες μειώνουν την άμυνα του οργανισμού καθιστώντας τον πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Μείωση στρες

Η σωστή διαχείριση του στρες και του καθημερινού άγχους, που νιώθουμε είναι επιβεβλημένη, αφού σε περιόδους έντονου στρες ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη), που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μέσα στη μέρα μας είναι καλό να βρίσκουμε έστω λίγο χρόνο προκειμένου να κάνουμε πράγματα, που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν. Η μουσική, το διάβασμα, ο διαλογισμός είτε ακόμα και απλές μυϊκές διατάσεις ή  ασκήσεις αναπνοών μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ άμεσα, αρκεί να γίνονται συστηματικά.

Παρακολούθηση σωματικού βάρους

Είναι γεγονός, ότι η παχυσαρκία εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το αυξημένο σωματικό λίπος δεσμεύει ποσότητα βιταμίνης D (λόγω της λιποδιαλυτής της φύσης) με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο φυσιολογικός μεταβολισμός της. Η βιταμίνη D διαθέτει σημαντικές ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Υπάρχουν περιπτώσεις που η διατροφή μας δεν καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες του οργανισμού μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής, εφόσον συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες μας.

Δείτε επίσης

Η λαμπερή επιδερμίδα ενδέχεται να έχει διαφορετική έννοια, ανάλογα με τον τύπο δέρματος. Αν έχετε ...
Γνωρίζετε τη σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών και ποια δεν πρέπει να συνδυάζουμε για να μην ...
Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα μικρό ιοντικό φορτίο και ...