Η διάθεσή μας δεν επηρεάζεται μόνο από γεγονότα που μας λυπούν ή μας αναστατώνουν. Υπάρχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία μας και μπορούμε να τους ελέγξουμε, αν το αποφασίσουμε.

1. Η μπλε οθόνη

Οι οθόνες των συσκευών που έχουμε στο σπίτι και την καθημερινότητά μας αλλάζουν την διάθεσή μας και συνήθως μας ρίχνουν ψυχολογικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η τηλεόραση, το κινητό, το τάμπλετ επιδρούν αρνητικά στην υγεία και την ευεξία μας. Το μπλε φως περιορίζει την έκκριση μελατονίνης, την ορμόνη που επηρεάζει τους κιρκαδιανούς μας ρυθμούς. Το φως το βράδυ είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση των περιστατικών αϋπνίας, ενώ ερευνητές του Χάρβαρντ έχουν συνδέσει την επίδραση της μπλε οθόνης με τον διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, επαφή με τις συσκευές μας περίπου 2 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο και ας επιλέγουμε να λαμβάνουμε όσο περισσότερο φυσικό φως κατά την διάρκεια της ημέρας.

2. Ο ανεπαρκής ύπνος

Ο χρόνος ύπνου που απαιτείται για κάθε άνθρωπο, διαφέρει ανά περίπτωση-συνήθως, χρειάζονται 6 με 9 ώρες. Αν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από έξι, το σώμα μας παράγει περισσότερες ορμόνες, οι οποίες σχετίζονται με το άγχος και μας δημιουργούν υπέρταση, μία, δηλαδή, από τις κύριες αιτίες των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το πρόβλημα της αϋπνίας συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Έτσι, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλη και αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Επιστημονικά πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης αποδεικνύουν ότι συνδέονται με καρδιοπάθειες, σοβαρή κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία.

Η ενίσχυση του οργανισμού μας με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιφέρει αυτή τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού που θέλουμε, ώστε να καταπολεμήσουμε φυσικά την αϋπνία. Πασιφλόρα, βαλεριάνα, χαμομήλι, λεβάντα, μελισσόχορτο και τροφές που περιέχουν μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσουν. Ας μην τρώμε βαριά τρεις ώρες πριν τον ύπνο και ας σταματάμε να πίνουμε καφέ νωρίς το απόγευμα.

3. Η διατροφή μας

Διατροφικές επιλογές όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, η κατανάλωση σακχάρων σε υπερβολικές ποσότητες, αλλά και η χρήση αλκοόλ, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογική μας κατάσταση και να αυξήσουν το άγχος. Η κακή διατροφή, βασισμένη σε επεξεργασμένες τροφές, πολλή ζάχαρη και αλάτι επιδρά στο γαστρεντερικό μας σύστημα: η δυσπεψία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η κοιλιακή νόσος επιδρούν οπωσδήποτε αρνητικά στην υγεία μας και, συνεπακόλουθα, στην ψυχολογία μας.

Ας αυξήσουμε, λοιπόν, την πρόσληψη πολύτιμων συστατικών: περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί, νόστιμες τροφές που αγαπάμε με μέτρο, και όχι εντελώς κομμένες, για να μην πέφτουμε σε αυτές με υπερβολή.

Δείτε επίσης

Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που ο χρόνος επιδρά άμεσα σε αυτό. Όμως, ...
Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή εορταστική περίοδος γεμάτη από συναισθήματα αλλά και ...
Η πιο μαγική εποχή του χρόνου είναι εδώ! Τα πάντα είναι στολισμένα, γιορτινά και λαμπερά…μαζί με ...