Ανοσοποιητικό σύστημα: Ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν;
Τα τελευταία δύο χρόνια, ζούμε όλοι μας σε παγκόσμια κλίμακα μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ο Covid-19 έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε, ότι πέραν των μέτρων πρόληψης και προστασίας, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η ικανότητα του οργανισμού να προστατεύεται από ιούς και βακτήρια επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:
Η λήψη διαφόρων τύπων φαρμάκων όπως π.χ. θεραπευτική αγωγή για αυτοάνοσα νοσήματα ή φάρμακα για χημειοθεραπείες μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στη διατροφή, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες, που έχει ο καθένας μας, χωρίς να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε μεμονωμένα τρόφιμα. Άτομα, που είτε υποσιτίζονται, είτε καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, καταπονούν τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και σε ενέργεια.
Η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα μειώνει τη δύναμη των κυττάρων, που συνεισφέρουν στη δημιουργία αντισωμάτων. Ταυτόχρονα η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και η πτώση του οξυγόνου του αίματος επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό, κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε μολύνσεις.
Το χρόνιο και πολλές φορές έντονο στρες διαταράσσει την αρμονική λειτουργία του οργανισμού. Όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια έντονου άγχους παράγονται ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους χαλάρωσης και αποφόρτισης, προκειμένου να διαχειριζόμαστε σωστά το άγχος μας.
Η καθιστική ζωή και η γενικότερη απουσία σωματικής άσκησης επηρεάζουν σημαντικά την καρδιακή λειτουργία. Πολλές φορές μάλιστα η καθιστική ζωή συνοδεύεται από παχυσαρκία γεγονός, που μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και ανοσοκαταστολή.
Οι λίγες ώρες ύπνου (λιγότερες από 6 ώρες) ή η κακή ποιότητα μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Αυτή η κούραση, όταν μάλιστα είναι παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού μας.
Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να προστατεύουμε την υγεία μας και να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή.