Ανοιξιάτικες Αλλεργίες: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης
Τα άνθη και η γύρη των φυτών προκαλούν την έξαρση των αλλεργιών, οι οποίες επιβαρύνουν τον οργανισµό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες.
Eίναι η μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια «ξένη» ουσία. Με απλά λόγια, όταν αβλαβείς ουσίες αναγνωρίζονται λανθασμένα ως εχθρός από τον οργανισμό, τότε αυτός παράγει αντισώματα για να τις καταπολεμήσει και έτσι προκαλεί την αλλεργία.
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα από τη μύτη όπως φτερνίσματα, καταρροή, ρινική συμφόρηση και φαγούρα.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχει συμπτώματα από τα μάτια όπως φαγούρα, δακρύρροια και ερυθρότητα.
Το αλλεργικό άσθμα μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και ίσως να προκαλεί επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν επίμονο ξερόβηχα.
“1 στους 4 ανθρώπους έχει κάποια µορφή αλλεργίας. Το 20% των ανθρώπων έχει αλλεργική ρινίτιδα, το 10% αλλεργικό άσθµα, το 5% αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ειδικά την αναπνευστική αλλεργία, την έχουν άτοµα νεαρής ηλικίας, χωρίς, βέβαια, να αποκλείονται και οι µεγαλύτεροι.”
Κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά ειδικά τις πρωινές ώρες όπου το φορτίο της ατμόσφαιρας σε γύρεις είναι μεγαλύτερο. Αερίζουμε από το μεσημέρι και μετά.
Ιδιαίτερη προσοχή στις ηµέρες µε ηλιοφάνεια, ζέστη και δυνατό αέρα, διότι τότε η γύρη αφθονεί στην ατµόσφαιρα.
Αποφεύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες και όταν φυσάει δυνατά.
Χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα, για να διατηρήσετε τον εσωτερικό αέρα στο σπίτι πιο ξηρό.